Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mýtna Nová Ves - miestna časť obce

Z histórie - archeologické nálezy z doby bronzovej

    V časti Mýtna Nová Ves sa robil archeologický výskum v 80-tych rokoch 20. storočia. Bolo tu nájdené pohrebisko z doby bronzovej. Cintorín ako aj osadu z doby bronzovej narušili náhodné výkopové práce, pri ktorých bolo rozrušených niekoľko hrobov starých okolo 3 800 rokov. Následný archeologický prieskum v rokoch 1982-1989 priniesol množstvo poznatkov, ktoré rozšírili informačné poznanie o dobe bronzovej.
    Objav neznámeho cintorína v záhradách obyvateľov Mýtnej Novej Vsi sa radí medzi početné archeologické náleziská, ktorými je posiate povodie rieky Nitry. Ide o nálezisko, ležiace v okrajovej lokalite v rámci teritoriálneho rozšírenia nitrianskej skupiny. Pohrebisko nitrianskej skupiny je špecifické minimálnym porušením hrobov a pozoruhodné vysokým výskytom kamenných streliek v hroboch bojovníkov. Pohrebisko vydalo aj početné doklady zlievačstva, kovotepectva a inej výroby.

    O Mýtnej Novej Vsi sa hovorí prvýkrát v dokumente z roku 1318. Jedná sa o listinu, v ktorej dal spísať nitriansky biskup Ján všetky ponosy na vtedajšieho neobmedzeného vládcu veľkej časti západného a stredného Slovenska, Matúša Čáka. Výčiny tohto oligarchu, prepady biskupských majetkov vyústili nakoniec do útoku na Nitru, Útočníci dobyli nitriansky hrad a zapálili ho. V listine biskupa Jána sa uvádza existencia obce pod názvom Nova Villa, kde sa už pravdepodobne dávnejšie vyberalo mýto. Časť z neho patrila pred vládou Matúša Čáka práve nitrianskemu biskupstvu. Názov Nová Ves môže znamenať, že išlo o obnovenú dedinu na mieste staršej, ktorá bola zničená za tatárskeho vpádu. Asi už v 13. storočí sa tu na frekventovanej ceste vyberalo mýto a preto dedina zostala kráľovským majetkom. Na prelome 13. a 14. storočia ju získal Matúš Čák a pripojil ju k Topoľčianskemu hradnému panstvu. Súčasťou tohto panstva zostala Mýtna Nová Ves počas celého stredoveku.

(Zdroj - publikácia LUDANICE 1242 - 1992)

Ludanice_CBS_2019_DSC_4009