Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dobrovoľný hasičský zbor Mýtna Nová Ves

hasiči

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Sv. Urbana a zároveň Obecný dobrovoľný hasičský zbor Ludanice je občianske združenie zamerané na ochranu ľudí a majetku pred požiarom a  záplavami. 
Ľudia si už v stredoveku uvedomovali, že pred požiarom sa dá brániť iba združovaním v zboroch, v neustálom zlepšovaní výstroja a takisto vydávaním predpisov z oblasti ochrany pred požiarmi. Prvé záznamy o požiarno-policajných štatútoch, ktoré mali iba mestá ako Bratislava, Modra, Kremnica, Banská Štiavnica, sú z čias 16. a 17. storočia. Nie je presne známe, kedy sa začalo takéto združenie vytvárať a pôsobiť na území našej obce, ale podľa žijúcich pamätníkov, už počas Druhej svetovej vojny sa dobrovoľní hasiči podieľali na hasení domov a pomoci ľuďom, ktorých  postihlo nešťastie či už vo forme požiaru alebo záplavy. Historické hasičské predmety z tohto obdobia sa žiaľ nezachovali, a ani po pátraní v archívoch sa nenašla žiadna písomná zmienka o činnosti DHZ Mýtna Nová Ves z minulosti.
DHZ Mýtna Nová Ves reprezentuje obec už po dlhé roky na obvodových, okresných a aj pohárových súťažiach, kde dosahuje výsledky k spokojnosti členov. Povinnosťou DHZ je každoročná účasť na previerke pripravenosti. DHZ sa začalo nanovo formovať od roku 2010, kedy bolo zaregistrované pod Dobrovoľnou požiarnou ochranou Slovenskej republiky (DPO SR). V súčasnosti máme členov v troch kategóriách: muži, ženy a dorastenci. Okrem účasti na súťažiach sa DHZ zapája do protipovodňovej ochrany obce, čistení obce od odpadkov, práce s mládežou a stará sa o hasičskú výzbroj DHZ, ktorú rekonštruuje, udržiava a rozširuje.
Hlavným prvkom výbavy je hasičská striekačka typu PS 12, sada zásahových hadíc na kompletný požiarny útok (2 hadice typu B, 4 hadice typu C a 2 prúdnice) a pár starších hadíc týchto typov.  Vybavenie obsahuje kompletné ošatenie pre 20 osôb, 11 zásahových opaskov a prilieb. Do budúcnosti pripravujeme striekačku typu PS 15 určenú na hasičský šport. 
Pre nových záujemcov o hasičský šport máme dvere vždy otvorené.