Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Automatický defibrilátor v obci Ludanice

GALÉRIA
Dátum: 15.03.2024
Autor: Obec Ludanice
Automatický defibrilátor v obci Ludanice

Odo dňa 15.03.2024 je pre širokú verejnosť sprístupnený automatický externý defibrilátor (AED) na budove Zdravotného strediska v Ludaniciach.

Prístroj sa nachádza v zeleno-bielej skrinke a je určený aj pre laikov, vydáva hlasové povely v slovenskom jazyku. Zrozumiteľné a jednoduché pokyny vydávané prístrojom Vám umožnia použiť ho rýchlo a účinne. 

Defibrilátory sú životne dôležité zdravotnícke zariadenia, ktoré slúžia na obnovenie srdcového rytmu v prípade zástavy srdca. Prvá pomoc s defibrilátorom môže výrazne zvýšiť šance na prežitie postihnutého.

Podľa nového § 3 ods. 5 zákona o obecnom zriadení obec, ktorá má viac ako 500 obyvateľov, je povinná zabezpečiť, aby bol na verejne prístupnom mieste v obci dostupný aspoň jeden funkčný automatický externý defibrilátor; na každých ďalších 5 000 obyvateľov obce zabezpečí, aby bol dostupný ďalší funkčný automatický externý defibrilátor.

Prosíme občanov, aby v prípade potreby volali na číslo 155 a po použití defibrilátora nahlásili túto skutočnosť na Obecnom úrade.